Valundersökningen 2018 går snart i fält

Från och med idag skickas de första inbjudningarna ut till alla dem som valts ut att medverka i 2018 års svenska valundersökning. Undersökningen är den 28:e i ordningen sedan Valforskningsprogrammet inledde en av de längsta undersökningsserierna i svensk samhällsvetenskap 1956. Sammanlagt ingår den här gången 23400 röstberättigade väljare 18-80 år i vårt slumpmässiga urval. Det gör årets undersökningsomgång till den mest omfattande hittills.

Datainsamlingen sker som vanligt i stolt samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och Statistiska centralbyrån (SCB). Den här gången använder vi en blandad datainsamling med både pappersenkäter och webbenkäter. Precis som i tidigare Valundersökningar intervjuas hälften före valet och hälften efter valet. Och hälften av de svarande har vi redan fått svar från i samband med 2014 års valrörelse. Undersökningsdesignet gör det möjligt att åstadkomma utomordentligt goda beskrivningar och förklaringar till väljarströmmar mellan 2014 och 2018 års val och under 2018 års valrörelse. Även om det tar ett tag kommer vi som vanligt kunna veta mycket om varför valet slutar som det gör! Det hjälper oss att sätta in 2018 års valrörelse i ett långt historiskt perspektiv: sju decennier! Den internationella komponenten av Valundersökningen 2018 öppnar också upp för värdefulla jämförelser av väljarbeteende i omkring 50 länder inom samarbetsprojektet CSES. Lita på att vi kommer att dela alla spännande forskningsresultat under kommande år.

Så om du själv skulle ha lyckan att vara utvald i undersökningen, eller råkar känna någon som kommer att medverka, berätta gärna att det handlar om en ytterst samhällsviktig studie av hur svensk valdemokrati mår och utvecklas. Valundersökningarna är en av våra viktigaste källor till systematisk kunskap om svensk politisk utveckling och förändring. De långa tidsserierna över utvecklingen av svenskt väljarbeteende berättar viktiga saker för oss om demokratins funktionssätt. Sådan bakgrundsfakta stärker analysen av vad som händer och bidrar till viktiga insikter i den offentliga debatten om demokratin. Som ansvarig för studien ser jag mycket fram emot att analysera och sammanställa resultaten och skriva om dem i artiklar, bokkapitel, böcker och blogginlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s