Opinionsåret 2020

Coronapandemin satte ett tydligt avtryck i de svenska väljarnas partipreferenser under 2020. Det gäller särskilt stödet för den sittande regeringen. Det samlade opinionsstödet för Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökade starkt under våren. I min favoritfigur över regeringsslitage skapar denna coronaeffekt en mycket ovanlig siluett för innevarande regerings opinionsstöd.

I mars låg Miljöpartiet och Socialdemokraterna fortfarande kring 85 procent av sitt väljarstöd från 2018 års riksdagsval. I maj var stödet uppe i 110 procent. Det är den största förändringen på så kort tid i svensk väljaropinion sedan 1967 när Sifo började med sina månatliga mätningar. Stödet för regeringspartierna föll tillbaka under sommaren 2020 men har sedan stabiliserats under hösten på en nivå som visserligen är något lägre än valresultatet 2018 (100%-linjen) men samtidigt något högre än det historiska snittet (ljusgrått). Figuren visar en tydligt avvikande ”rally around the flag”-effekt — med ökat stöd för sittande regeringspartier — som nationella kriser ofta ger upphov till. Denna avvikelse från det historiskt förväntade regeringsslitaget för sittande regeringar kommer därför att synas tydligt i framtida historieböcker om svensk väljaropinion.

Läs mer om Rally around the flag-effekten på Bengt Johanssons blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/2020/09/om-att-samlas-runt-flaggan-rally-around.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s