Vinnaren av valtipset 2022

Vem var bäst på att tippa valresultatet hundra dagar före valet? Det vinnande tipset lämnades in kl 09.17 den 1 juni av Björn Olsson, som är nationalekonom och arbetar på SEB. Björns valtips missade valresultatet med blott 0,52 medelfel per parti och med det resultatet blev han klart bäst. Som jämförelse kan vi ta SVT/VALUs 20:00-prognos från 0 dagar kvar till valet, medelfel per parti på 0,44. Gratulera gärna Björn genom att skicka en grattishälsning till hans twitterkonto: @bjorndolsson.

Björn berättar att han utgick ifrån att det inte skulle bli särskilt stora förändringar under valsommaren. Magdalena Anderssons regeringsunderlag tippades med övervikt +1,4 enheter mot Ulf Kristerssons (49,9 mot 48,5 procent). Sverigedemokraterna tippades bli större (19,7 procent) än Moderaterna (18,7 procent) och alla riksdagspartierna inklusive Liberalerna (4,2 procent) och Miljöpartiet (4,4 procent) tippades över spärren. Det är riktigt bra gjort när det är 100 dagar kvar till valet. Grattis Björn!

Björns tips:

Vänsterpartiet 8,0
Socialdemokraterna 30,7
Centerpartiet 6,8
Miljöpartiet 4,4

Liberalerna 4,2
Moderaterna 18,7
Kristdemokraterna 5,9
Sverigedemokraterna 19,7

Övriga partier 1,6
Valdeltagande 86,3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s