Demokrati 2.0

I morgon onsdag får vi reda på hur Grundlagsutredningen tänker sig förändra spelreglerna för den svenska demokratin. Under snart trettio år har man patchat och hotfixat men nu presenteras en helt ny version av regeringsformen. Den är som vanligt ett resultat av ett förhandlingsspel mellan riksdagspartierna bakom lyckta dörrar utan att allmänheten har särskilt mycket insyn i arbetet. Parlamentariska kommittéer brukar ibland resultera i märkliga kompromisser. Det blir spännande att se om det överhuvudtaget blir några större förändringar och i så fall vad det kan vara.

En nyhet är redan aviserad: sänkningen av spärren i personvalet från åtta till fem procent. De flesta andra förändringsförslag som har med valsystemet att göra (skilda valdagar, spärrgränser, kommunala nyval, valdagarnas placering) kommer av allt att döma inte att kunna genomföras eftersom alla större förändringar kräver mycket bred enighet. Spelregelförändringar måste alla spelare vara överens om, som bekant. Men vi kanske får förslag om förändringar av valkretsindelningar, teknikaliteter som kan vara nog så viktiga men som sannolikt passerar obemärkt förbi den breda allmänheten.

Någon vidare debatt blev det inte trots goda intentioner och ärliga ansträngningar. Vi får hoppas att det blir lite mer drag i samhällsdebatten kring våra grundlagar när utredningens förslag väl presenterats. Remissrundan lär bli underhållande att ta del av.

/Henrik Oscarsson

2 kommentarer på “Demokrati 2.0

  1. Henrik, ett förslag: En öppen, 2.0-ig remissrunda. Vi slänger upp en wiki eller liknande där den nya RF kan disktueras i helhet och ner på paragrafnivå, låter vem som helst delta i kommentarer och debatter, kort sagt allt det som Grundlagsutredningens webbplats inte är, och skickar sedan in resultatet som Internätens remissvar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s