EUs partisystem

Svenska väljare använder sina vänster-högerkompasser flitigt när de röstar. De historiskt framgångsrika rumsliga metaforerna ”vänster” och ”höger” har visat sig vara mycket effektiva genvägar för att orientera sig i politiska landskap. Väljarna är i stor utsträckning överens om partiernas inbördes positioner längs vänster-högerdimensionen.

Figur: Svenska väljares perceptioner av partiernas positioner längs vänster-högerdimensionen 1979-2006.

Men den europeiska partirymden är betydligt svårare att få grepp om. Jag måste själv läsa på eller ha fusklapp för att komma ihåg vilka partigrupperna är och hur majoritetsförhållandena i parlamentet egentligen ser ut. I allt väsentligt är den europeiska partirymden strukturerad i enlighet med en vänster-högerdimension. Svenska väljare borde alltså ha viss ledning av nedanstående figur (hämtad ur boken Europaval som du kan ladda ned här).

Men då måste ju förkortningarna för partigrupperna förklaras, förstås (vissa förändringar av partigrupperna har ägt rum sedan 2004).

 • EUL(numera GUE/UEL)=Gruppen Europeiska enade vänstern: vänsterpartiet
 • GR/EFA=Gruppen De Gröna/Europeiska fria alliansen: miljöpartiet.
 • PES/ESP=Socialdemokrateiska gruppen i Europaparlamentet: socialdemokraterna
 • ALDE/EDLR=Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa: folkpartiet och centerpartiet.
 • EPP=Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokrater: moderaterna och kristdemokraterna.
 • UEN=Gruppen Unionen för nationernas Europa : inget svenskt parti
 • IND/DEM= Gruppen Självständighet/Demokrati: junilistan.

Jag har kanske missat informationen, men jag undrar till vilka partigrupper i Europaparlamentet piratpartiet och sverigedemokraterna avser knyta sig om de skulle bli representerade i parlamentet efter valet den 7 juni. Siktar Sverigedemokraterna på UEN precis som dansk folkeparti? Kan piratpartiet känna sig hemma i liberala ALDE tillsammans med fp och c? Om någon vill räta ut mina frågetecken är ni varmt välkomna. Väljarna har rätt att veta före valet.

/Henrik Oscarsson

8 kommentarer på “EUs partisystem

 1. Intressant läsning. Med tanke på hur otroligt viktiga grupperna är i parlamentet har jag också undrar hur pp tänker göra. En fråga om figuren bara: gruppen NI som har förskjutits vänsterut, vad är det för en grupp?

  Gilla

 2. Tack, Johan för bra info. Piratpartiet gör väldigt klart att de inte tänker tala om före eup-valet om de tänker ansluta sig till någon grupp, och än mindre i så fall vilken. De är alltså helt öppna med att de tänker mörka. Går det ihop med partiets budskap om öppenhet och ansvarsutkrävande?/Henrik

  Gilla

 3. Vill dock minnas att jag hört nånstans att ALDE-gruppen har en klausul om att ifall ett parti från ett land man redan har medlemspartier från vill gå med så måste de nya godkännas av de som redan är med från samma land.Om det stämmer har jag svårt att tänka mej fp eller c godkänna pp som gruppkamrater. Desto troligare då att de hamnar i den redan ganska brokiga gröna gruppen.

  Gilla

 4. Sverigedemokraterna siktar mycket riktigt in sig på UEN, det vill säga precis som Dansk Folkeparti. Däremot är det inte säkert att den gruppen består.PS. Du bad tidigare om att folk ska underteckna sina kommentarer på din blogg med namn. Går det bra med bara förnamn? DS.

  Gilla

 5. Eftersom du antagligen vill ha en källa till att sd vill in i UEN och inte bara vill förlita dig på en anonym bloggkommentar hänvisar jag till partisekreterare Björn Söders blogg:Slutligen kan man konstatera den dåliga researchen i programinslaget. Man hävdade att franska Front National ingår i UEN, den grupp i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna ser som mest intresssant att samarbeta med. I UEN ingår inte Front National. Däremot ingår danska Dansk Folkeparti i UEN-gruppen.Denna uppgift har även framkommit i andra medier, exempelvis Aftonbladet och Svenska Dagbladet här:Om sverigedemokraterna kommer in i Europa­parlamentet hoppas partiet kunna samarbeta med de partier som i dag ingår i UEN – Union for Europe of the nations.Och innan någon börjar med guilt by association genom att påpeka vilka \”hemska\” partier som ingår i UEN kan den väl titta på v:s partigrupp eller socialdemokraternas internationella samarbetspartier…

  Gilla

 6. \”Däremot är det inte säkert att den gruppen består.\”Med detta åsyftade jag att UEN kanske kommer att ha problem med att enas efter valet i juni på grund av ändrade regler i Europaparlamentet. Det ryktades om det tidigare i år i alla fall.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s