46 miljarder

Brott och straff var ett centralt tema i statsminister Fredrik Reinfeldts jultal för ett par dagar sedan. Märkligt nog nämndes inte med ett enda ord den icke obetydliga ekonomiska brottsligheten. Enligt uppgifter från skatteverket i radioprogrammet Kaliber (det blir mycket P1-lyssnande när man är pappaledig) förlorar vi svenska medborgare 46 miljarder om året i skatteintäkter för att medborgare gömmer undan pengar i olika skatteparadis.

Fyrtiosex miljarder är inte lite pengar. Det motsvarar vad vi lägger på vårt försvar. Om skattepengarna kommit in hade vi kunnat bygga många älvförbindelser, järnvägar, kringleder, broar och tunnlar. Vi hade kunnat satsa flera miljarder extra på vårt rättsväsende för att bekämpa brottslighet. Och hur mycket hade skatten kunnat minskas för alla om dessa skatteintäkter inte smusslats undan?

Extra anmärkningsvärt är att denna skatteflykt ökat så mycket under senare år. Och det är inte längre överklassen som smiter med vår gemensamma egendom. Enmansföretag i klassiska arbetaryrken tillhör de snabbast växande kategorin! Skatteplaneringskonsulter är behjälpliga när det gäller att fixa konton och bolag. Go get them, säger jag. Erfarenheten säger att enheter för ekobrott finansierar sig själva flera gånger om. Sätt upp några till!

I mitt nästa liv skall jag bli kriminolog. Jag är särskilt intresserad av att lära mig mer om sambandet mellan inkomstskillnader och brottslighet. Det flimrade förbi en uppgift om att ökade inkomstskillnader i ett samhälle har ett direkt samband med ökad brottslighet (främst rån, stöld och bedrägerier). Någon påläst därute får gärna sprida ljus över frågan!

/Henrik Oscarsson

3 kommentarer på “46 miljarder

  1. Som alla som avlönas i den tärande sektorn tycker jag förstås att det är sexigt att betala skatt (jag är alltså inte den sortens liberal). Men jag blir lite mörkrädd när jag ser hur regeringarna i EU sätter allt hårdare mot skattesmitare. Dels för att viktiga saker offras på vägen — pengar är information och rätten till fri och anonym kommunikation över gränser är värd att försvara. Dels för att jag inte är helt övertygad om att det är önskvärt att täppa till alla exitmöjligheter, eftersom exitmöjligheter är viktiga för ett öppet samhälle.

    Gilla

  2. Bara så att jag förstår, menar du Johan att det behövs ett pyshål så att de som inte vill betala skatt inte kokar över? Kan man föra ett liknande resonemang kring underklassen, det behövs exitmöjligheter för Bandidos ex vis, för att bevara det öppna samhället? Min fråga är inte retorisk även om den nog kan uppfattas så.

    Gilla

  3. Tack Johan för intressant kommentar. Kan man betrakta medveten skatteflykt som en politisk protesthandling, ett slags civil olydnad? I så fall tycker jag det är ok, under förutsättning att man också är villig att ta straffet för denna olydnad (vilket förstås innebär att man får betala ännu mer i skatt). Problemet är att skatteflykt sällan har sådana ädla politiska motiv. Drivkrafterna är ren girighet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s