Fullt informerad väljarkår

Hur hade valen slutat om väljarkåren varit kunnigare om politik? Finns det något samband mellan politisk kunskap och partival? Om just detta har jag skrivit i en artikel i Scandinavian Political Studies. (2007:3)

Analyser av kunskapseffekter är väldigt spännande eftersom effekterna har olika tecken och styrka i olika väljargrupper. Exempel: Bland industriarbetare leder ökad kunskap till en ökad röstningssannolikhet på socialdemokraterna. Men bland tjänstemän är det tvärtom: ökad kunskap minskar sannolikheten för en s-röst. Och så vidare. Kunskap samspelar med både vänster-högerideologi och yrkesgruppstillhörighet. Min tolkning är att kunnigare väljare helt enkelt har bättre kontakt med sina grundläggande ideologiska värderingar och ”sanna” intressen och röstar därför oftare i enlighet med dem än vad mindre kunniga väljare gör.

Med hjälp av multinomial logistisk regressionsanalys kan man göra ett seriöst försök att modellera hur en fullt informerad väljarkår hade röstat i svenska riksdagsval under perioden 1985-2002 (i tabellen kan du själv se vilka partier som klarar sig bättre (+) eller sämre (-) i förhållande till sina valresultat i respektive val).

Resultaten från Sverige är mycket lika de som framkommit i liknande kontrafaktiska analyser av amerikanska presidentval. I genomsnitt sett över flera val skulle högerpartier (och framför allt folkpartiet) få ett starkare röststöd om väljarna uppfyllt det normativa idealet att vara ”fullt informerade” (här operationaliserat som att de svarat alla rätt på våra kunskapstest). I det svenska fallet är snittvinsterna +2,1 procentenheter för högerpartier (c, fp, kd, m).

De politiska konsekvenserna av en dramatiskt kunnigare väljarkår hade varit stora för svensk del: den socialdemokratiska minoritetsregeringen hade inte vunnit valet 1994 och förlorat valet 2002 om väljarna hade varit fullt informerade. Liknande analyser av euro-folkomröstningen visar att ja-sidan hade segrat om väljarna varit avsevärt kunnigare om politik (läs den analysen i boken Kampen om euron)

/Henrik Oscarsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s