Blockbytare ville ej ha Alliansen

Blockbytarna avgjorde 2006 års val. I valundersökningen frågade vi som vanligt om önskeregering (analyserat i boken Regeringsskifte). Det visar sig överraskande att väljare som bytte från s-blocket till b-blocket mellan 2002 och 2006 års val faktiskt inte hade fyrpartikonstellationen Allians för Sverige som önskeregering. Endast 24 procent av blockbytarna önskade sig en c-fp-kd-m-regering. En lika stor andel (24 procent) önskade sig visserligen en borgerlig regering, men av annat snitt: en högerregering med färre än fyra partier.


Den vanligaste önskeregeringen bland blockbytarna var emellertid någon form av blocköverskridande regering med partier från både (v-s-mp) och (c-fp-kd-m). Hela 44 procent av blockbytarna hade alltså en önskeregering som de i praktiken inte kunde få.

Efterfrågan på blocköverskridande regeringar är stark. Totalt ville en fjärdedel av väljarna helst se en blocköverskridande regering inför valet 2006. Något att tänka på i tider av cementerad blockpolitik.

/Henrik Oscarsson

5 kommentarer på “Blockbytare ville ej ha Alliansen

  1. Henrik,Om en gammal student ifrån Sprängkullsgatan får ställa en fråga på ämnet?Vid valet 2006 tappade FP en stor andel väljare, närmare 30 % av vilka många istället valde C som uppfattades som ett fräschare och modernare liberalt parti. Jag tillhörde förövrigt själv den skaran.Nu ser vi hur C tappat nästa 30 % av sitt väljarstöd sedan valet och får 5 % i senaste opinionsundersökning ifrån Demoskop.Finns det någon analys på dessa rörelser mellan partierna efter valet 2006? Man kan ju anta att många Liberala väljare provocerats av Alliansens sakpolitik runt FRA, IPRED ACTA, Datalagrim m.m. Är det samma väljare som man vann ifrån FP tidigare? Kärnkraft och energiuppgörelse är allt för recent för att ha påverkat denna trend.Skulle vara intressant att förstå vilka som lämnat C och vart de tagit vägen? Har du några tankar runt detta?Tack för en bra blogg, skönt med lite statsvetenskapliga perspektiv!MvhMikael

    Gilla

  2. Hej Mikael!Jag pysslar ju mest med rörelser mellan val, och inte under mellanvalsperioderna. När allt kommer omkring är det ju valresultat som räknas :)Den urbana ungliberala centersympatisören utgör alltjämt en försvinnande liten del av centerpartiets väljare och står dessutom ideologiskt långt från c-kärnväljaren. I absoluta tal lär effekterna av integritet- och övervakningsdebatten vara så liten att den antagligen inte kan mätas med de redskap vi har tillgång till. Ett sådant redskap är SCB/PSU från November. SCB kan inte konstatera några statistiskt signifikanta rörelser mellan valet och nu från c tillbaka till fp. De signifikanta bruttoförluster som centern åkt på sedan valet är följande: från c till övriga (0,3), från c till s (0,3) och från c till mp (0,4). Kategorin övriga partier är för liten för att enskilda partier skall kunna särredovisas. En hypotes som vi tyvärr inte kan pröva är att unga c-väljare (c gick bra bland de unga 2006) möjligen tagit steget till piratpartiet på grund av ståhejet kring FRA. Läs mer på SCBs hemsida:http://www.scb.se/statistik/ME/ME0201/2008M11A/ME0201_2008M11A_SM_ME60SM0802.pdf

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s