Viktiga frågor i valet 2010

Apropå Göteborgs-Postens enkät om vad våra förtroendevalda riksdagsledamöter tror att valet 2010 kommer att handla om: Läs mer här (s 41) om vilka frågor de svenska väljarna historiskt tyckt har varit viktigast när de bestämt vilket parti de röstar på. SOM-institutets senaste mätning av vilka samhällsproblem svenska folket uppfattar som viktigast hittar du här (sid 12).

4 kommentarer på “Viktiga frågor i valet 2010

  1. Tror du att Moderaterna kommer att lyckas med att för första gången göra invandrings- och integrationspolitiken till en valfråga? Tidigare har ju partierna kommit överens om att hålla denna fråga borta från dagordningen, men Moderaterna tycks ha insett att det inte håller i längden:\”Vi har aldrig haft en valrörelse som handlat om de specifika problem som folk upplever i förhållande till migrations- och integrationspolitiken.\”\”Tobias Billström vill ändå att de här frågorna, för första gången, ska spela en viktig roll i nästa valrörelse. Han säger att det finns ett stort tryck på besked från allmänheten.\”http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_952549.svd

    Gilla

  2. Håller i stort med om analysen. Som ni kan se om ni följer länkarna har flykting- och invandringspolitiken varit borta från svenska valrörelser. Som viktig fråga för partivalet var frågan som högst i 2002 års val (språktest för invandrare, ni vet) och föll faktiskt tillbaka 2006 trots sd-framgångar.I SOM-mätningarna (se länk i inlägget) har flykting- och invandringsfrågorna uppfattats som ett lika viktigt eller klart viktigare samhällsproblem än miljön under perioden 1995-2006 (miljön gick dock om 2007 om jag inte minns fel i brådrasket). Miljön har emellertid hela tiden haft en större medial uppmärksamhet än flykting- och invandringspolitiken. Folket och medierna i otakt?

    Gilla

  3. \”Folket och medierna i otakt?\”Ja, det är väl det minsta man kan säga. Och som du kanske noterat reduceras tyvärr försök att lyfta en allsidig debatt och genomlysning i denna viktiga och för vårt lands framtid avgörande fråga till anklagelser om att \”fiska i grumliga vatten\”, \”gynna SD\” etc. Se t ex kollegan Bjerelds mycket typiska inlägg om saken:\”Övriga partier får inte ge Sverigedemokraterna något gratis, och särskilt inte genom att låta just invandrarpolitiken av alla politiska sakfrågor dominera valrörelsen.Därför tar jag mig för pannan när migrationsminister Tobias Billström (m) i Svenska Dagbladet i dag säger att han skall göra invandrarpolitiken till en valfråga 2010.\”http://ulfbjereld.blogspot.com/2008/03/m-bddar-fr-sverigedemokraterna.htmlDet är just denna ignoranta och taktiserande inställning från etablerat håll till vad folket för fram som en viktig samhällsfråga som fått folk att vända sig till SD. För vad hade egentligen det belastade och rätt inkompetenta SD varit utan det stora folkliga missnöjet med invandringspolitiken? Inte mycket…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s