26% minns inte partivalet

Hur väl minns väljarna vad de röstade på i ett riksdagsval som ligger nästan fyra år tillbaka i tiden?

Med anledning av en kul mejlförfrågan (henrik.oscarsson@pol.gu.se) gjorde jag just en preliminär analys av hur stor andel av väljarna som minns korrekt vilket parti de röstade på för fyra år sedan. En uppskattning av minnesfelet är möjlig eftersom vi har en mellanvalspanel: vi återintervjuar alltid hälften av dem som ingår i Valundersökningen vid nästkommande val. Vi kan exempelvis jämföra uppgifter om partival från ett första intervjutillfälle (2002) med minnesuppgifter från ett andra intervjutillfälle (2006).

Analysen visar att hela 26 procent av respondenterna i 2006 års valundersökning inte minns eller minns fel om vilket parti de röstade på 2002. Drygt var fjärde väljare minns inte eller kommer inte ihåg rätt vilket parti man röstat på för fyra år sedan.

Källa: SCB/Statsvetenskapliga institutionen; Svenska valundersökningar 2002 och 2006: Mellanvalspanelen. Uppgifter om partival 2002 som härrör från 2002 års valundersökning är kontrollerat mot röstlängderna. Blankröstare ingår inte i analysen.

Vi vet från tidigare analyser att det främst är partibytare som tenderar att minnas fel. De som byter parti har en större benägenhet att uppge att man röstade på samma parti för fyra år sedan. I matrisen ovan gör sig de stora väljarströmmarna mellan FP och M sig gällande genom att många M-väljare 2006 felaktigt kom ihåg att de röstat på M i valet 2002 när de i själva verket röstade på FP. Tjugotvå procent av FP-väljarna 2002 drog sig fyra år senare till minnes att de röstat på Moderaterna 2002, för att ta ett exempel.

Konsekvenserna för opinionsmätare är att iaktta försiktighet när det gäller att använda respondenters uppgifter om röstning vid tidigare val vid poststratifiering särskilt när det gått lång tid. Konsekvenserna för väljarforskare är att vi alltid måste korrigera våra skattningar av väljarrörlighet (andel partibytare) med hänsyn taget till vad vi vet om minnesfel. Analyser av enbart minnesdata tenderar nämligen att underskatta rörligheten i väljarkåren.

3 kommentarer på “26% minns inte partivalet

  1. Rätt tänkt. Analysen förutsätter att minnesfelen är i stort sett noll vid första intervjutillfället (fältarbetet för eftervalsintervjuerna startar måndagen efter valsöndagen). Men visst, även bland de som är villiga att uppge ett partival efter ett riksdagsval kan det finnas efterrationaliseringar; vi vet exempelvis att allt annat lika och under kontroll för det mesta är det något mer sannolikt att man uppger röstning på partier som gått framåt i valet än på partier som gått bakåt i valet. Dessa effekter är dock av betydligt lägre magnitud än minnesfel efter fyra år…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s