Röstdelning i Sverige

Den gemensamma valdagen för val till riksdag, kommun och landsting/regioner infördes 1970 som ett sätt att försöka vidmakthålla det ”kommunala samband” som funnits i det gamla tvåkammarsystemet. Sverige är tämligen unikt när det gäller att anordna val på olika politiska nivåer samtidigt. Den författningspolitiska diskussionen kring gemensam/skild valdag för lokala, regionala och nationella val har pågått i mer än hundra år och har stundtals varit intensiv. I den nyss avslutande Grundlagsutredningen var skilda valdagar åter under intensiv debatt. Som bekant föreslogs inga förändringar av den nuvarande ordningen.

Andelen väljare som röstar på olika partier i riksdagsval och kommunalval ökade från sex till 26 procent under perioden 1970-2002. I det senaste valet var det 25 procent av väljarna som, enligt Valundersökningarna, röstade på olika partier i kommunalval och riksdagsval. Det har alltid varit något ovanligare att rösta på olika partier i riks- och regionval (21 procent).

Det finns många skäl till varför väljare röstar på olika partier nationellt och kommunalt. Röstdelande väljare tar hänsyn till saker som att utbudet av partier, befintliga styrkeförhållanden mellan partierna, koalitionsmönster, historiska samarbeten, valrörelseagendan & personligt ledarskap kan se olika ut på den lokala och nationella nivån.

I det stora hela blåser oftast samma valvindar lokalt som nationellt. Undantagen brukar kunna förklaras av lokala sakfrågor (ofta infrastruktur), starka lokala personligheter (t ex Göran Johansson i Göteborg), kommunala skandaler (t ex Stenungsund) eller lokala utmanarpartier (t ex ”Kommunens väl”).

5 kommentarer på “Röstdelning i Sverige

 1. @Lars: Som du känner till är huvudskälen till att behålla den gemensamma valdagen är a) att skilda valdagar skulle leda till ett klart lägre valdeltagande i framför allt de lokala valen (men även i riksdagsvalen) och b) internationell erfarenhet från de många länder som har skilda valdagar visar att lokala val (trots förhoppningar om motsatsen) ändå inte kan förväntas komma ur \”skuggan\” av de nationella valen om man håller lokala val separat. Det förekommer en riklig mängd för- och emotargument (följ länken till antologin \”Skilda valdagar och vårval\” i högerkolumnen).

  Gilla

 2. Om det behövs någon reform i det svenska valsystemt (som i och för sig är ganska bra) så är det att man borde införa någon typ av \”single transferable vote\” (att ens röst förs över till ett annat parti om första alternativet inte når upp till 4%). 4% spärren är nog ganska bra (så den får vara kvar), men att vissa människors röster skall bli värdelösa för att de röstar på små partier är inte rättvist.

  Gilla

 3. Kommentaren inte direkt hänförlig till din senaste bloggpost, men jag ser fram emot att du uppdaterar din poll of polls! Med tanke på hur många opinionsmätningar som kommit sista tiden så vore det mycket intressant med en aktuell sammanställning. MvhPer

  Gilla

 4. Hej Per! Sedan den 13 december har jag inga uppgifter om nya opinionsmätningar annat än från Sentio. I högerspalten finns alltid min senast uppdaterade poll of polls. Numera finns ytterligare ett alternativ, det är Novus/SR Ekots egen poll of polls som du hittar här: http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3615&grupp=9827 Deras uppdatering är från den 4 januari men innehåller inte fler mätningar än min, annat än att SR plockar med SKOP-mätning från december (som ställer en annan fråga än de andra stora instituten).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s