Vad kännetecknar en framgångsrik partiledare?

Lägligt nog med tanke på valberedningens val av Håkan Juholt som kandidat för ny s-ledare publiceras idag äntligen boken Political Leaders and Democratic Elections på Oxford University Press. Boken handlar om vad som kännetecknar populära partiledare och om partiledareffekter på röstning. Ett tema som passar väl in i de diskussioner som pågår idag, med andra ord. Den bygger på systematiska analyser av väljarstudier från nio olika länder och från mängder av demokratiska val och sammanfattar på ett bra sätt vad som är värt att veta om partiledarimage och partiledareffekter

Jag har bidragit med två kapitel i boken, Party Leader effects on the Vote (tillsammans med Sören Holmberg) och Leader Traits, Leader Image and Vote Choice (tillsammans med Dieter Ohr). Boken kan nu beställas här eller här för alla som önskar fördjupa sig i akademisk forskning om betydelsen av partiledare. Jag har bloggat tidigare om några resultat från boken. Det finns många myter om partiledareffekter och vilka typer av egenskaper som betalar sig i form av väljarsympatier och röster. Ett litet korrektiv till dessa föreställningar som bygger på Political Leaders and Democratic Elections kan du läsa här.

Abstract:
Political Leaders and Democratic Elections unravels and evaluates the importance of political leaders in the vote decision. Outcomes of legislative elections are typically reported in terms of party support: how many votes and seats were obtained by each party? But in fact voters are faced with three choices which must be folded into one. They must decide which party they prefer, but in doing so they also choose among the policies advocated by these parties, and among the leaders who eventually have to enact them. This simple fact raises the question of the relative weight of these dimensions in vote choice, and particularly the relative importance of leaders. Surprisingly, the question has been largely neglected in the vast literature on voting behavior. The dominant traditions in voting behavior focus on political parties and party identification, and on political issues and ideology respectively. This volume systematically assesses the role of political leaders in the vote decision in nine democracies (Australia, Britain, Canada, Germany, the Netherlands, Norway, Spain, Sweden, and the United States), over a period of up to 50 years, using election surveys. It assesses the changes in political communication (particularly the rise of televized politics) over the past decades. It explains how important political leaders are in different types of political systems. It shows that the electoral system and other political institutions do affect the share of leader evaluations in vote choice. And it shows, in contrast with popular wisdom, how unimportant characteristics of the leaders themselves, characteristics of their parties, and characteristics of their voters are for vote choice. Finally, the volume shows that voters tend to let themselves be guided by the leaders they like rather than being pushed away from those they dislike.

6 kommentarer på “Vad kännetecknar en framgångsrik partiledare?

 1. JAg antar att du tänker på sista meningen i sammanfattningen: Här avses diskussionen kring huruvida det i första hand handlar om negativa partiledareffekter (push) än positiva partiledareffekter (pull). Faktiskt inte särskilt trivialt om du frågar mig.Det viktigaste resultatet är att det i alla länder (utom USA) handlar om avsevärt svagare direkta effekter av partiledare än vad man skulle förvänta sig givet den (överdrivna?) fokuseringen på partiledare/spel kring valet av partiledare. Budskap är viktigare än budbärare.

  Gilla

 2. Men, men, den stora auktoriteten Torbjörn Nilsson i Fokus är heeelt övertygad om att ni statsvetare inte kan mäta de här sakerna, för han är heeelt säker på att partledaren har en jättestor betydelse. Och Torbjörn vinner ju massa priser!

  Gilla

 3. Innan man skaffar boken, finns någon effekt av hur viktig högre utbildning hos partiledaren verkar vara för olika väljarkategorier? Själv misstänker jag att Juholt kan få svårt att attrahera rösterna hos välutbildade pga av detta.

  Gilla

 4. Hej,Låter som ett högintressant verk. Personligen röstar jag på det parti som (jag uppfattar) förmedlar ett budskap där jag, i egenskap av individ/medborgare/väljare, anses vara rationell och förmögen att förstå vad som är bäst för mig och mitt liv. Sådana signaler kommer ju inte minst från partiledaren/na.Är jag ensam eller finns det rentav forskning som stöttar den tesen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s