Omvalet: En nationell angelägenhet

Det är idag precis fem veckor kvar till omvalet (nyvalet?) i Västra Götaland den 15 maj. Det finns oroande tecken på att några av demokratins nyckelaktörer ännu inte planerar att ta det ansvar för valrörelsen som åligger dem. En av de viktigaste opinionsbildarna, självaste statsminister Fredrik Reinfeldt deserterar från den demokratiska valrörelsen genom att tacka nej till att debattera sjukvård med den nyblivna oppositionsledaren. En sådan debatt skulle definitivt höja intresset för valet OCH samtidigt fört valdiskussionerna in på just de sakfrågor (sjukvården) som regionvalet rimligen behöver handla om. Jag har hittills inte sett några särskilda temasidor om VG-valet på de stora medieredaktionernas sajter. Riksdagen tänker ånga på som om inget hade hänt. Och ännu har inte någon enda särskild opinionsmätning genomförts som kan ge Västra Götalänningarna nödvändig information om andra medborgares röstvilja och intentioner.

Den svenska demokratin fyller 90 år i år. Det finns en risk att vi får ”jubilera” med en ovärdig valdemokratisk katastrof. Makten över händelseutvecklingen under de kommande fem veckorna  ligger alltjämt i händerna på våra tunga opinionsbildare. Nu prövas vårt demokratiska ansvarstagande.

Som om det vore omval i Stockholms stad!
Regionvalet i Västra Götaland och kommunvalet Örebro den 15 maj är en nationell angelägenhet på flera sätt. Omvalet beror på en kombination av otur och slarv och kunde i princip ha ägt rum var som helst i landet. Därför bör landets medieredaktioner i sin planering av valrörelsebevakningen agera som om omvalet ägt rum i Stockholms stad. Örebroare och Västra Götalänningar är värda att ha tillgång till ett lika gott beslutsunderlag som de hade i september 2010.

4 kommentarer på “Omvalet: En nationell angelägenhet

 1. Vad som menas med \”ideologiska låsningar. Stelbenta principer\” borde framgå tydligt här: http://missbruksportalen.blogspot.com/ \”behandlingar som i bästa fall varit verkningslösa\” borde tämligen handla om den dominerande tolvstegsmetoden som aggressivt monopoliserar svensk missbrukarvård. – Mer info på samma hemsida.Utdrag från missbruksportalen: \”Enligt HVB-registret finns det 319 olika behandlingshem för missbrukare i Sverige – 85% har inslag av eller är renodlade tolvstegsbehandlingar. Resterande 15% är stödboenden och ett mindre antal icke tolvstegsbehandlingar.\” \”Kunskapsförakt och den förlamande \”vi är bäst i världen\”-inställning som styrt svensk alkohol- och narkotikapolitik.\” Vilket är resultatet av det dominerande tolvstegs-tänkande i svensk missbrukarvård. Framgår tydligt på samma hemsida. http://missbruksportalen.blogspot.com/2011/03/till-journalister.htmlLäs publiceringar under tolvstegsmetoden

  Gilla

 2. Fredrik Reinfeldt är en dryg politiker som inte vill ta ansvar och helst inte vill delta i debatter överhuvudtaget…Ett exempel är oviljan att diskutera den sjuka sjukförsäkringen… Fina Fredrik har inget ansvar, det är svårt att inte spy…Den förra mandatperioden var det flera stycken ministrar som vägrade ta debatten i TV mot oppositionen… Lithorin som senare avgick i Visby efter sexköps anklagelser var det främsta exemplet…Han deltog i mycket få debatter (om ens någon) i radio eller tv mellan valdagen 2006 – sommaren 2010… Förmodligen deltog han någon gång men jag vet att både Agenda och diverse P1 redaktioner hade en stående inbjudan till Lithorin under flera år… Jag kommer ihåg hur arg jag var på S ministrar som inte ville delta perioden innan men dom avstod inte i flera år…Det verkar som om media inte vill medverka till ett högt valdeltagande i omvalet… Orsaken till det kan man bara spekulera om… Personligen tror jag att medierna med sin egen logik inte vill ha debatter som kan gynna Sd… Multi kulti är bra för Sverige enligt medias logik, när nu Cameron, Merkel och Sarkozy sågar detta så blir det problem…Liksom verkligheten med brottslighet, utanförskap, bostadsbrist och massarbetslöshet…På vilket sätt bidrar våra analfabeter från Somalia till att garantera pensionerna? Varför finns det inget annat land som ser verkligheten på vårt sätt? USA, Kanada o Australien har poängsystem… Tyskland ställer mycket höga krav för medborgarskap… Ett Tyskt medborgarskap är det finaste du kan få… Så är det inte i Sverige…

  Gilla

 3. Man kan dessutom notera att Stockholms stad inte ens verkar planera förtidsröstningslokaler, trots att det rimligen måste finnas en hel del personer skrivna i Örebro eller Västra Götaland som av olika skäl befinner sig i Stockholmsområdet vid tiden för valet. Förtidsröstning i Stockholm (liksom på många andra håll) ägde rum i det betydligt mindre omvalet i Orsa 2003, men då sköttes ju förtidsröstningen av Posten, inte av kommunerna.

  Gilla

 4. Sven F som tidigare skrev om den dryge Reinfeldt…Enda anledningen som jag kan se till att folk gillar Reinfeldt är att alternativen är så mycket sämre… Det är dock ingen prestation att vara minst dålig i politiken idag… Jag tycker dessutom att Svt har en skyldighet att lägga en hel del krut på detta omval… Dessvärre verkar det inte ske…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s