SOM-seminariet 2011

Nu ligger alla anföranden från SOM-seminariet förra veckan ute på SVT Play. Ta del av de första analyserna från höstens SOM-undersökningar kring (S)amhälle (O)pinion (Medier).

Oscar Westlund: ”Ständigt uppkopplad och uppdaterad” (om bland annat utvecklingen av SmartPhone-innehav)

Sören Holmberg: ”Förtroende för regeringen” (Alliansregeringen håller på att slå världsrekord i regeringsförtroende)

Åsa Nilsson: ”Kultur och välbefinnande” (Svenskarna — det bokläsande folket! — kan vara lyckligare än någonsin)

Lennart Weibull: ”Alhoholliberalism — på väg att bli omodernt” (rekordfå svenskar vill sänka skatten på alkohol)

Marie Demker: ”Flyktingmotstånd – trender och mönster” (lägsta SOM-skattningen någonsin för andelen svenskar som tycker bra om förslaget att ta emot färre flyktingar; distinkt förändring i tolerant riktning jämfört med hösten 2009)

Henrik Oscarsson: ”Korruption i Sverige” (svenska folket bedömer att korruption är mest utbrett bland företagare, därefter offentliga tjänstemän, därefter politiker)

Lennart Nilsson: ”Monarkin – vadan och varthän?” (om förtroendet för kungahuset efter prinsessbröllop och skandalbok)

Maria Solevid: ”Vem är rädder för vargen?” (analys av SOM-institutets mätningar av vargopinionen i Sverige)

Henrik Oscarsson: ”Partipolitiska vinnare och förlorare i det nya opinionsklimatet” (hur infrastrukturen i den svenska partirymden påverkar de små partiernas möjligheter att överleva i en hårdnande partikonkurrens).

Lennart Weibull: ”Institutionsförtroende” (SOM-institutets klassiska redogörelse av svenska folkets förtroende för ett 25-tal olika samhällsinstitutioner).

Ingela Wadbring: ”Kan nya medier ersätta gamla?” (Svaret är nej, papperstidningen lever)

Sören Holmberg: ”Vems ekonomiska uppgång?” (ett flertal ser positivt på den ekonomiska utvecklingen de kommande 12 månaderna)

Det kommer mera nya färska SOM-analyser i strid ström ända fram till och med Almedalsveckan i början av juli. Den 28 juni presenteras SOM-institutets årliga huvudrapport ”Lycksalighetens ö”. Du som vill ta ett rejält grepp om opinionsklimatet i Sverige kan beställa boken på info@som.gu.se

4 kommentarer på “SOM-seminariet 2011

 1. Niklas Orrenius berättade i en chatt på DN för ett tag sen om att du har en analys över SD:s väljare som säger bland annat de är till 75 % män. Finns den publicerad någonstans eller är den inte färdig än?

  Gilla

 2. NilsDin analys om partipolitiska vinnare och förlorare var ju den överlägset mest intressanta punkten…Trist att du bara fick 12 minuter…De 12 minuterna förklarar ganska väl varför C o Kd har så stora problem idag… I synnerhet eftersom de dessutom är regeringspartier…Kan du inte utveckla den saken litet mer här på bloggen?

  Gilla

 3. Nils Jag menar hela konceptet med flankpositioner… Det vore även intressant med en kommentar till C och KD:s nuvarande problem…Finns det någon bok som tar upp detta med flankpositioner mer ingående?

  Gilla

 4. Den direktionala åsiktsröstningsteorin är en av de mest välkända spatiala valteorierna, googla bara på \”directional theory of issue voting\”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s