Opinionsläget januari 2012

När Göran Hägglund i helgen blivit omvald för ledare av Kristdemokraterna kan arbetet med att ta fram partiernas laguppställningar inför 2014 års supervalår ta sin början. Dimmorna skingras och det politiska landskapet blir lättare att urskilja. Under våren blir det spännande att se hur partisystemet reagerar på att Stefan Löfvén tagit över som partiordförande för Socialdemokraterna. Att Alliansen nu har tre pånyttfödda oppositionspartier att batalja med bådar gott för partikonkurrensen på väljarmarknaden inför fortsättningen. Alla vi som älskar politik (=värdeallokering) hoppas att den förtroende- och ledarskapskamp som stått i fokus för svensk inrikespolitik sedan valet 2010 kan kompletteras med stimulerande och konstruktiva ideologiska diskussioner om hur viktiga samhällsproblem ska lösas och hur det goda samhället kan se ut.

Opinionsmätningarnas makt i valdemokratin har sannolikt aldrig varit större. I inrikeskommentarerna är det numera mycket sällsynt att se hänvisningar till det faktiska valresultatet från september 2010, ni minns, när sju miljoner röstberättigade senast delegerade sin väljarmakt genom sin rösthandling. Den verkliga väljarmakten — partiernas verkliga mandat — tycks inte vara något värt för många partiers politiska självförtroende. De flesta partier låter sig istället nervöst påverkas i sitt humör och sitt beteende av dagsfärska noteringar. Om man väckte upp riksdagsledamöterna mitt i natten; hur många skulle kunna tala om hur stort väljarstöd det egna partiet fick i senaste valet?

Nåväl, en opinionsforskare som jag själv har förstås legitimt skäl att noggrannt studera opinionsförändringar. Det ingår så att säga i arbetsbeskrivningen. De uppdaterade MäMä-diagrammen för den hittillsvarande opinionsutvecklingen för de olika partierna finner du nedan. Mätningarnas mätning (MäMä) är ett viktat genomsnitt för Sifos, Demoskop, Synovate, Novus och SCBs opinionsmätningar av hur väljarna skulle röstat ”om det vore val idag” (vilket förstås är en helt hypotetisk fråga eftersom det inte är val idag).

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Kristdemokraterna

Moderaterna

Folkpartiet

Miljöpartiet

Centerpartiet

9 kommentarer på “Opinionsläget januari 2012

 1. Tackar. Så långsam är du inte 🙂 Anonym: Yougov kommer inte med här eftersom det institutet har en annan typ av mätningsmetod och sådant gillar inte statistiker…

  Gilla

 2. Spännande att notera att med undantag för fp under en kort period efter valet så har alla tre stödpartier till moderaterna konsekvent legat under sina valresultat.Det säger något dels av effekten av att hamna i Reinfeldts/Borgs skugga och dels (i alla fall för kd, och kanske även c) effekten av stödröster.

  Gilla

 3. Jag har sökt efter någon studie som värderar kvaliteten hos opinionsundersökningar. Tex. YouGov och United minds verkar vara oseriösa undersökningar som framställs i media som lika tillförlitligt oavsett vilken metod de använder. Herik, har du någon länk till artikel om vilka institut och studie som är metodologiskt trovärdiga? T.ex. får vissa institut kritik för att de inte tar hänsyn till bortfall, utan låter ringa upp ett visst antal människor tills de kommer upp till ett stort \”stickprov\”.

  Gilla

 4. @Victor. Skapa dig en egen uppfattning genom att ta del av AAPORs rekommendationer när det gäller användande av nätpaneler för populationsskattningar. AAPOR=American Association for Public Opinion Research.

  Gilla

 5. Kan du förklara hur du valt lägsta och högsta värdet på y-axeln i de olika bilderna? Det verkar något godtyckligt. Det valet gör att vissa partier ser ut att ha höga siffror och vissa låga, beroende på hur mycket luft som finns under eller över det högsta och lägsta värde som visas i grafen.

  Gilla

 6. @Patrik. Det här får jag se över; jag har använt samma skalor sedan 2002 (!). Lite intressant därför att se vilka skalor som \”räcker till\” och vilka som inte gör det.Ibland visar jag Allianspartierna och de rödgröna partierna tillsammans i två grafer, och då blir det väldigt tydligt hur olika stora partierna är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s