Partiernas profiler 2010 enligt väljarna

I valundersökningarnas eftervalsintervjuer ställer vi den helt öppna frågan ”…Kan du säga vilka saker som [parti] lade särskild vikt vid inför årets val?”. Väljarna får alltså möjlighet att fritt associera partierna med vad de vill. När vi kategoriserat de öppna svaren kan man betrakta resultaten som ett slags ”facit” på partiernas valkampanjer: Vad ledde alla kampanjansträngningar egentligen fram till? Vilken bild av partiet fick genomslag bland väljarna? Partierna och vi andra kan ägna oss åt att fundera över hur intentionerna egentligen överenstämmer med utfallet.

I tabellen nedan redovisas för varje parti de kategorier av svar som samlat mer än fem procent av alla väljare. Procentandelarna visar hur stor andel av samtliga respondenter som nämnt respektive område som något partiet lagt särskild tonvikt vid. Vi lär oss till exempel att Folkpartiet associeras mycket tydligt till ett enda område (55 procent nämner ”utbildning” som något FP lade vikt vid i 2010 års val). Sverigedemokraternas profil domineras helt av flyktingar/invandring (68 procent). Och fyrtiotvå procent av väljarna nämnde spontant ”miljö” när de fick frågan om vad MP lagt tonvikt vid.

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna hade 2010 ovanligt svaga profiler jämfört med tidigare (endast fyra av tio väljare kunde överhuvudtaget nämna något som KD lagt tonvikt vid; se mer i ”Åttapartivalet”). Historiskt kan man konstatera att de stora partierna (S och M) associeras till fler områden och oftast saker som sjukvård, välfärd, sysselsättning och skatter, medan mindre partier i praktiken endast kan hoppas på att deras budskap når fram inom ett enda område. Härvidlag hade FP, MP och SD skarpa profiler och en dominerande ställning inom sina egna sakrågedomäner.

En annan intressant spaning är den totala frånvaron av sakfrågor som rör omvärlden (utrikes/säkerhetspolitik, politik, EU, internationella frågor) i 2010 års svenska valrörelse.


Läs mer om partiernas profiler och väljarnas syn på partiernas kampanjinsatser i min och Sören Holmbergs SCB-rapport ”Åttapartivalet 2010” som bygger på den senaste valundersökningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s