Nya svenska väljare

Senare i vår släpps den nya väljarboken från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Författare är Henrik Oscarsson och Sören Holmberg. Här finns samlat det mesta som är värt att veta om varför svenska väljare röstar som de gör och vad som är betydelsefullt och vad som inte är betydelsefullt när svenska väljare fattar sina röstningsbeslut. Vi utgår ifrån att det finns många som delar vårt intresse för dessa frågeställningar. Du som gillar det som omskrivs på den här forskarbloggen kommer garanterat att tycka om den här boken. Lite som tusen blogginlägg samlade på ett ställe. Fyrahundratrettio sidor och 18 kapitel!

Från baksidestexten:

Nya svenska väljareär en introduktion till det vetenskapliga studiet av väljar­bete­ende. Den är en oundgänglig uppslagsbok för studenter, forskare, omvärlds­ana­ly­ti­ker, sam­­hälls­debattörer, opinionsbildare, journalister och medborgare som tänker följa dra­­ma­ti­ken under supervalåret 2014 på nära håll. Bokens analyser vilar i huvudsak på ett om­fattande jämförelsematerial i form av inter­vju­under­sökningar av sven­ska väl­ja­re som genomförts sedan tidigt 1950-tal inom ramen för det sven­ska Val­forsk­­nings­­pro­gram­met.

Nya svenska väljaretäcker in centrala kontroverser inom den internationella forskningen om val, opinion och demokrati: Finns det fort­farande ett starkt samband mellan människors grundläggande livsvillkor och valet av parti? Vilka väljare representerar egentligen partierna? Vad betyder bedömningar av ekonomi och regeringens prestationer? Blir partiledarens betydelse allt viktigare? Varför är det så få väljare som person­krys­sar? Avgörs riksdagsvalen i valkampan­jer­nas slutskede eller långt tidigare? Är välja­re politiskt kunniga? Hur använder väljare sina känslor när de tar ställning politiskt? Har vänster-höger­dimen­sionen spelat ut sin roll i svensk politik? Hur har svenskt väljarbeteende förändrats mellan Erlanders 1950-tal och Reinfeldts 2000-tal?

Boken Nya svenska väljare ges ut på förlaget Norstedts Juridik. Snart kommer du kunna beställa ditt eget exemplar av boken.   

8 kommentarer på “Nya svenska väljare

 1. Enkelt val. Det rödaste alternativet, såklart! För att nya väljare är unga – och den som inte är röd som ung… Inflyttade nya väljare röstar dessutom övervägande rött.

  Gilla

 2. Violett är en blandning av rött och blått, som Sveriges politik. Men eftersom de röda blivit mer blåa än de blåa blivit röda så bör gfärgen dra åt blått. Alltså andra från toppen.

  Gilla

 3. Samma färg som KD i stapeldiagrammet – lila – som en subtil hyllning till Sveriges näst omodernaste parti innan de lämnar riksdagen och återgår till pingstförsamlingarna.

  Gilla

 4. Jag tycker blå färg men varför inte färglägga kommunerna efter valresultatet 2010?Dvs röda kommuner där S och Vp har egen majoritet, blåa kommuner där alliansen har egen majoritet, rödgrönt (streckat eller gröna prickar mot röd bakgrund) där Mp är vågmästare… Gula prickar där SD är vågmästare…Rosa prickar med annan vågmästare (lokalt parti)…Då måste man dock använda en annan färg till titeln… Ej rött, grönt, blått, rosa eller gult…Ta svart färg för titeln eller någon annan färg (svart är egentligen ingen färg)…Baksidan kan man ha samma karta fast landstingen enligt samma princip… Eller 2 kartor landstingen och riksdagsvalkretsarna…Du får det gratis Henrik, tack för en trevlig sida…

  Gilla

 5. Några frågor och litet kommentarer… Handlar boken om valet 2010, eller handlar den om flera val?När det gäller partiernas väljare så tror jag (rätt eller fel) att det är ganska lätt att hitta genomsnittliga väljare till 7 av riksdagspartierna…Jag tror inte att det är lika lätt att hitta Sd:s väljare…Den mediakampanj som bedrivs mot Sd där man riskerar arbete, medlemskap i facket, sociala relationer etc om man öppet stödjer Sd är ett mycket effektivt sätt att bromsa dom…Det finns betydligt fler välutbildade Sd väljare än vad du tror… Människor som bott i andra länder och ser skillnaden på invandringspolitik… Människor från östeuropa som känner igen Pravdas (svensk medias) propaganda…Det går inte att komma ifrån att de etablerade politikerna i Sverige inte har några sakargument för att försvara invandringspolitiken… Man demoniserar motståndarna och kallar dom nazister… Medierna trakasserar och hetsar mot Sd… Länstidningen i Östersund hade en bild på Åkesson som kackerlacka som skulle gasas ihjäl förra veckan… Jämför med tyskland på 20-talet, detta är värre…Lisa Bjurvald skriver om skrivbordskrigarna… Journalister censurerar, hetsar och ljuger och det retar många.. Expressens löp på valdagen 2010 kommer också gå till historien…Intelligent kritik mot invandringspolitiken gillas inte, den tas bort… Nu vill man dessutom ändra lagen för att stoppa politiskt obekväma åsikter… Det är svårt att tro att det är sant…Ett annat politikersvar är enskilda ömmande fall… Det finns flera 100 miljoner ömmande fall i världen… Ska alla få komma hit?Det tragiska i Tyskland på 30 talet var inte enskilda människors ondska utan det faktum att så många anständiga människor höll käften… JM

  Gilla

 6. JM: Boken handlar om väljarbeteende vid samtliga riksdagsval sedan 1956. Där kan du få svart på vitt hur sammansättningen av SDs väljare faktiskt ser ut. SD-väljarna har en mycket tydlig profil och partiet har inte blivit bredare i sin sociala bas mellan 2006 och 2010. Tvärtom fortsätter partiet att rekrytera väljare från precis samma grupper som tidigare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s