Efter Uppdrag gransknings avslöjande om hur det kan gå till när friskolor sköter sina kösystem och väljer och vrakar mellan olika elever finns anledning att rekapitulera hur svenska folkets inställning till friskolor och andra privatiseringar har sett ut historiskt.
SOM-institutets mätningar av friskoleopinionen i Sverige går tillbaka till 1997. Redan då fanns det en övervikt för andelen som ansåg att det var ett mycket dåligt eller ganska dåligt förslag att ”satsa mer på friskolor”. Endast vid ett tillfälle, år 2005, har friskoleopinionen i Sverige varit över ”vattenytan”, det vill säga nollpunkten, i våra mätningar.
Källa: SOM-undersökningarna 1987-2012. Balansmåttet visar andelen positiva till förslaget (”mycket bra/ganska bra förslag”) minus andelen negativa till förslaget (mycket dåligt/ganska dåligt) och kan variera mellan -100 (alla tycker förslaget är dåligt) till +100 (alla tycker förslaget är bra).
Opinionsutvecklingen när det gäller friskolor ingår i en större mängd mätserier över svenska folkets inställning till offentlig sektor, skatter och privatiseringar. Många olika indikatorer har använts genom åren och det finns mängder av redovisningar av resultaten på SOM-institutets hemsida. Forskare och studenter kan beställa data och använda för forskningsändamål genom att följa länken längst ned i inlägget.
Två andra serier ligger med i figuren: klassikerna ”bedriva mer av sjukvården i privat regi” och ”låta privata företag svara för äldreomsorgen”. Figuren visar tydligt hur privatiseringsopinionen i Sverige tog ett kraftigt kliv i positiv riktning i samband med den s k högervågen i slutet av 1980-talet, hur rekylen i motsatt riktning sedan blev mycket kraftig under 1990-talets krisår för att sedan långsamt återhämta sig till en ny höjdpunkt i mitten av 2000-talet. Efter regeringsskiftesåret 2006 har privatiseringsopinionen blivit mer negativ igen. I närtid är tappet mellan 2011 och 2012 tydligt.
Just nu är 2013 års SOM-undersökning i fält och det ska givetvis bli spännande att se vad som händer med svenska folkets inställning till privatiseringar på olika områden. Fortsätter svenska folket att bli mer negativa till privatiseringar 2013? Läs mer om välfärdsopinionen i Lennart Nilssons kapitel från den senaste SOM-publikationen ”Vägskäl”.
Referenser
Kanonbra att koppla till aktuella samhällsfrågor så här direkt.Fortsätt gärna med det. Som sh-lärare är det särskilt värdefullt.Bra kort på dig, tycker Ville
GillaGilla
Hi! I've been reading your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to tell you keep up the fantastic job! facebook login facebook login
GillaGilla