Minns du hur du röstade 2010?

Frågan i rubriken kan verka dum. Men faktum är att även det politiska minnet kan svika oss. Särskilt om det förflutit fyra år sedan vi sist deltog i ett allmänt val. Det visar sig att en stor grupp väljare inte riktigt minns sitt partival.

Undersökningsdesignet för de svenska valundersökningarna (www.valforskning.pol.gu.se) är sedan 1976 en tvåvalspanel som tillåter oss att undersöka i vilken utsträckning väljare minns sitt partival. Hälften av de som intervjuas i samband med varje val har vi nämligen haft förmånen att intervjua en gång tidigare, vid det senaste valet.

I en tidigare analys jag presenterat på min forskarblogg visade det sig att 26 procent av väljarna 2006 inte mindes sitt partival från 2002. En fjärdedel av respondenterna i 2006 års valundersökning gav ett annat svar på frågan om hur de röstade 2002 än vad de hade gjort när vi intervjuade dem fyra år tidigare. Alla dessa inkonsistenta svar behöver dock inte handla om minnesfel. Vi människor har en stark förmåga att önsketänka och efterrationalisera.

När jag gör om analysen för panelen 2006-2010 får jag en liknande skattning av minnesfelet: 25 procent av respondenterna i 2010 års valundersökning kunde inte korrekt uppge vilket parti de röstade på i valet 2006. En femtedel av dessa svarar ärligt att de inte minns. Men merparten ger alltså olika besked om partivalet 2006 när fyra år förflutit. De minns fel. De uppger att de röstade på ett annat parti än vad de  meddelat oss i eftervalundersökningar genomförda precis efter föregående val.

Panelanalyserna visar att väljare är människor. Alla har inte samma motivation och intresse när det handlar om politik. Även om de flesta läsare av den här bloggen kan redogöra i detalj för hela livets röstningshistoria så är kanske inte fallet för alla vi andra. Intressant nog visar sig minnesfelet vara större för kvinnor (29 procent) än för män (21 procent), och större för lågt utbildade (28 procent) än för universitetsutbildade (22 procent), men framför allt ligger förklaringen i politiskt intresse: bland starkt politiskt intresserade minns 20 procent inte hur de röstade i föregående val. Motsvarande andel bland svagt politiskt intresserade är hela 42 procent.

Det politiska minnet fyra år tillbaka är inte särskilt imponerande alltså. Vårt undersökningsdesign bygger på respondenter som vi lyckas övertyga att medverka vid två tillfällen och därför underskattar vi med största sannolikhet minnesfelet bland väljarna.

Att sedan i stort sett alla opinionsinstitut väljer att vikta sina resultat på basis av just denna relativt bristfälliga information om röstning i föregående val är en annan sak.

3 kommentarer på “Minns du hur du röstade 2010?

  1. Vilket val talar vi om? Handlar det om riksdagsvalet eller kommun och landstingsvalen?Jag tror att betydligt fler kommer ihåg riksdagsval än övriga val… Jag kommer ihåg samtliga riksdags och EU val sedan jag började rösta i slutet av 1980 talet… Jag vet ungefär vilka partier jag partier jag röstat på kommunalt och i landstingsval men inte exakt och definitivt inte ett speciellt år…Sedan är ju inte alla lika extremt intresserade av politik heller…Det är mycket svårt att tyda tecknen nedan…

    Gilla

  2. Mycket intressant artikelCitat:\”Motsvarande andel bland svagt politiskt intresserade är hela 42 procent\” Skrämmande. Har även läst en artikel om skillnaden mellan vad vi röstar på och våra värderingar.Tyvärr så hittar jag inte artikeln så att jag kan länka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s