Det rätta virket?

Nu har första mätningen av väljarnas röstningsintentioner i EP-valet publicerats. Eftersom hela Sverige är en valkrets och eftersom nästan alla partier kommit med sina kandidatlistor kan man använda den jämkade uddatalsmetoden för att ta reda på hur Sveriges ”delegation” till Bryssel/Strassbourg ser ut just nu. Det är bara en mätning, medges, men vi får ändå en uppfattning om vilka personer som kommer att försvara de svenska färgerna i EU-parlamentet under de kommande fem åren.

Listan gäller under antagande att väljarna inte förändrar ordningen på partiernas kandidater med hjälp av sina personröster, något som hänt ofta i samband med EP-val historiskt. Vill du läsa mer om personröstning i EP-valen kan du kika i Oscarsson & Holmberg (2010) Väljarbeteende i Europaval. Göteborgs universitet: Statsvetenskapliga institutionen.

4 kommentarer på “Det rätta virket?

 1. erfarenheten från tidigare EUP-val visar att de tidiga mätningarna är dåliga på att förutsäga valresultat. Andra, nyligen publicerade, mätningar visar att många inte känner till valet öht. Saknas också (minst) en viktig reservation kring din räkneövning – namnen gäller så länge ingen lyckas kryssa sig in och ändra kandidaternas placeringar på listorna. /E

  Gilla

 2. Ja, så klart. Jag missade att nämna det. Som du nämner kan mycket hända innan det är klart. Vid samma tid inför förra EP-valet fanns t ex Piratpartiet knappt på kartan men knep två mandat.Listan är just nu mest till för att försöka höja valtemperaturen och öka intresset för valet. Jag kommer uppdatera den i takt med att fler mätningar genomförs.

  Gilla

 3. Många verkar tycka att SD ligger överraskande lågt, men man ska ju jämföra med vad de hade inför det senaste EUP-valet. Då hade SD som bäst drygt 2 % i mätningarna. Nu har de mer än fördubblat det i den första till årets val. Riktigt bra, men många (inklusive SD-sympatisörer) verkar ha blivit bortskämda med SD:s starka opinionssiffror till riksdagen. PP ser däremot ut att liksom Junilistan och Ny demokrati gå upp som en sol och ner som en pannkaka…

  Gilla

 4. \”– De kanske bara kommer in med ett mandat, knappt över spärren på fyra procent.\”http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-lyfter-langt-over-malet-i-ny-svd-sifo_8989786.svdSå du tror med andra ord att SD är klart överskattade i den här mätningen? Inte särskilt sannolikt med tanke på hur SD alltid underskattats i de traditionella opinionsmätningarna (vilket du också kompenserat för när du gissade resultatet i det senaste EUP-valet). Nej, det här var ju klart bättre än den förra mätningen och tyder på att SD har en klar chans på två mandat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s