Inför EUP-valet 2014: Del 6: Opinionsläget

Nu har jag och Per Oleskog Tryggvason ställt samman den första sammanvägningen (Mätningarnas Mätning) som bygger på publicerade opinionsundersökningar inför Europaparlamentsvalet 2014. Fem mätningar ligger till grund för resultaten. Sena mätningar och stora mätningar väger tyngre än tidiga mätningar och små mätningar. Mer information om metodiken bakom sammanvägningen finns under fliken ”Mätningarnas Mätning” på den här bloggen.

Resultaten visar att det är tre partier som ligger extremt nära fyraprocentspärren (jo, det finns en sådan även i Europaparlamentsval). Centerpartiet och Kristdemokraterna skattas precis kring fyra procent (4,1 respektive 3,9 procent). Succétippade Feministiskt initiativ får i sammanvägningen 3,3 procent och har en bit kvar till spärren. Piratpartiet som försvarar två mandat i Europaparlamentet når 1,7 procent i vår sammanvägning. Miljöpartiet och Folkpartiet ligger högre i mätningarna inför EP-valet än vad de gör i den nationella opinionen. Och Socialdemokraterna går hyfsat i oppositionsställning medan det regeringsbärande Moderaterna gör sämre ifrån sig. Med andra ord är det som det brukar vara i Europaparlamentsvalsammanhang.

Beräknar man en mandatfördelning på resultaten från sammanvägningen (jag har ett excelblad för detta om du är intresserad, gå annars in på Valmyndighetens hemsida) blir det följande 20 kandidater som vinner representation i Europaparlamentet (under förutsättning förstås att väljarna inte förändrar sina partiers ordning av kandidaterna genom sitt personröstande). Socialdemokraterna tar sju mandat (nr 1, 3, 6, 7, 10, 18 och 19). Moderaterna tar fem mandat (nr 2, 5, 11, 14 och 20). Miljöpartiet tar 3 mandat (4, 8 och 16). Folkpartiet tar två mandat (nr 7 och 17). Centerpartiet tar mandat nr 15. Sverigedemokraterna tar mandat 12. Vänsterpartiet tar mandat 9 (nära att sista mandatet gick till V i den här mandatfördelningsberäkningen).

Mätningarna är spretigare än vad vi är vana vid i samband med nationella val. Många har ännu inte bestämt sig. Valrörelserna inför EP-val är kortare. Startsträckan är längre än i nationella val. Med de nya mätningarna vet vi ännu lite mer om hur det kan komma att sluta.

Det är bara 13 dagar kvar till EP-valet. Valdeltagandet ser ut att bli högre än 2009 av inströmningen av förtida röster att döma. Tidiga mätningar av röstviljan visade samma sak. Spännande dagar att vänta!

6 kommentarer på “Inför EUP-valet 2014: Del 6: Opinionsläget

 1. Varför envisas med presentation partivis när blivande parlamentsledamöter är fria att själva välja om vad, hur eller med vilka de vill driva frågor. Som väljare vore det mycket enklare att ta ställning om alla som känner sig kallade att företräda svenska medborgare tydligt redovisade hur de planerar att agera i parlamentet

  Gilla

 2. Hur funkar det om både kD och f! får över 4%8(inte helt osannolikt, F! kan nog ta 0,5 från ex V) och låt säga övriga små partier max 2%. Är man garanterad plats vid 4% eller kan det krävas högre för mandat? Är det Moderaterna och S somm tappar sina mandat då trots att man har lika höga siffror? Red gärna ut detta

  Gilla

 3. Sverige har 20 mandat i EU parlamentet… Det krävs alltså 5% för att vara helt säker på ett mandat… Normalt sätt ska dock 4% räcka men det finns ingen garanti för det…Vi har även som Henrik nämnde en 4% spärr… Har man under 4% så får man inget mandat även om man skulle fått ett utan spärr.

  Gilla

 4. Junilistan skulle egentligen fått ett mandat 2011 då Sverige gick från 18 till 20 mandat om inte spärren funnits. I stället fick Socialdemokraterna det mandatet. Trots att det är 20 mandat och formellt 5% per mandat så brukar det räcka med ca 3.5% för sista mandatet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s