Folkpartiets opinionsutveckling 2001-2013

Det här blogginlägget är samförfattat med Per Oleskog Tryggvason.

Valforskningsprogrammets rapport om Folkpartiets opinionsutveckling 2001-2013 hittar du här.

Språktestsvalet 2002
När man blickar tillbaka på Folkpartiets opinionsutveckling 2001-2013 kan man inte hjälpa att blicken förs mot det för Folkpartiet fantastiska valåret 2002. Det var året då Moderaternas opinionssiffror kollapsade samtidigt som Folkpartiet, i samband med förslaget om språktest för svenskt medborgarskap, exploderade i opinionen kort före valet. Med svenska mått mätt var förändringen under valrörelsen den gången dramatisk; Folkpartiets spurtvinster under valrörelsen är den största i svensk valrörelsehistoria (läs mer om partiernas spurtvinster och -förluster i Oscarsson & Holmberg 2013 ”Nya svenska väljare”).

Skrollar vi igenom den 65 sidor långa rapporten ser vi att Folkpartiet lyckades vinna nya väljare 2002 i nästintill samtliga sociodemografiska bagrundsgrupper. Sedan dess har partiets opinionsutveckling i de nationella SOM-undersökningarna varit en kontinuerlig dal, som under de senaste åren planat ut och stannat av.

Äldre och högutbildade folkpartiets bästa vänner? 
Folkpartiet har under hela perioden 2001-2013 haft betydligt större stöd bland högutbildade jämfört med lågutbildade. De här utbildningsskillnaderna har bestått både när partiet gått framåt och bakåt i opinionen. Under senare år har partiet fått ytterligare en lojal sympatigrupp i de över 65 år. Från valåret 2010 har 65+ varit partiets starkaste åldersgrupp, där man stöttats av omkring 8 procent. Starkast är stödet bland äldre kvinnor (se sid 10 i rapporten) samtidigt som man tappat bland de yngsta väljarna.

Moderaterna populärast bland FP-sympatisörerna 
När det kommer till vilket parti som Folkpartiets sympatisörer tycker bäst om är det Moderaterna som samlar klart högst popularitetspoäng (ett medelvärde på +18 på en skala från -50 till +50 i 2013 års mätning). Även om Moderaterna är ohotade i toppen så finns det sedan 2010 en trend att Socialdemokraterna blir allt mer gillade bland folkpartister. Socialdemokraternas genomsnittliga popularitetspoäng har under tidsperioden stigit från -10 till +3, vilket är ett högre värde än vad Allianslollegan Kristdemokraterna fick (+1) 2013. Också Miljöpartiet har under senare år varit relativt populärt bland folkpartister då man haft positiva popularitetsvärden sedan 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s