Ekonomidebatt höjer temperaturen

Ikväll ökar valtemperaturen ytterligare när det blir dags för ekonomidebatt i SVT. Det står mycket på spel, framför allt för de två stora partierna som slåss om att vara regeringsbärare. De svenska valundersökningarna har visat att det parti av Socialdemokraterna eller Moderaterna som uppfattats ha den bästa politiken när det gäller ”Sveriges ekonomi” har vunnit regeringsmakten. Det har hänt varje gång vi kunnat mäta det. Vid varje val sedan 1982.

Figuren nedan är hämtad från kapitlet ”Ekonomisk röstning” i boken ”Nya svenska väljare” (Oscarsson & Holmberg 2013). Den visar andelen väljare som i intervjuundersökningarna på en helt öppen fråga spontant nämnt Socialdemokraterna och Moderaterna som ett parti med bra politik när det gäller Sveriges ekonomi.

Källa: Svenska valundersökningar 1982-2010 (SCB/Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet).

Sakfrågeägarskap — att uppfattas som bäst när det gäller olika politikområden — är viktigt för partierna. Moderna valrörelser är mer av en förtroendekamp än tidigare. Mätningar visar att de rödgröna partierna just nu uppfattas som bäst när det gäller välfärd, sysselsättning, skola och miljö. Men på det område som spelar störst roll för kampen om regeringsmakten — den svenska ekonomin — är det fortfarande Alliansen som ligger steget före.

Om Socialdemokraterna skulle vinna regeringsmakten den 14 september utan att partiernas sakfrågeägarskap förändrats under valrörelsen blir det alltså första gången som ett av de regeringsbärande partierna vinner regeringsmakten utan att ha uppfattats som bäst på ekonomi.

Frågor om regeringsduglighet är intimt förknippat med högt förtroende att handha statens finanser. Kvällens ekonomidebatt kan bidra till att föra upp ekonomifrågorna högre på valrörelseagendan och ge väljarna ett bättre beslutsunderlag. Ni minns väl vad James Carville, president Clintons gamle rådgivare, svarade på frågan om vad som spelar störst roll när väljare går till valurnan: ”It’s the Economy, Stupid!”.

Gissa om Anders Borg och Magdalena Andersson är taggade inför kvällens debatt.

Sugen på mer?
Läs mer om sakfrågeägarskap (issue ownership) i Stefan Dahlbergs, Johan Martinssons och Love Christensen i boken ”Stepping stones” som du laddar ned i sin helhet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s