Om vad vi kan vänta oss av partiernas valkampanjer 2018

Igår publicerades en text från min penna på Dagens Samhälle under rubriken ”Räkna inte med ett banbrytande internetval”, som bygger på Valundersökningarnas tidsserier över väljarnas kontakter med partierna under valrörelserna. Du läser texten här. De resultat som refereras är hämtade från boken Svenska väljare. Nedan ser du i figurform de resultat som jag skriver om i den publicerade texten.

Min huvudpoäng är att förändringar av partiers kampanjmetoder och genombrott för nya sätt att kommunicera i samband med val endast kan förväntas ske gradvis och i takt med samhället i övrigt. Det är inte rimligt att förvänta sig att svenska partier skulle ha musklerna att på egen hand innovera på det här området. Men det är förstås inte uteslutet att så sker. Solid empiri om historiska skeden kan ställa våra förväntningar om vad som kan hända, men de kan aldrig vara kristallkulor.

Läs mer
Forskarbloggen Politologerna
Oscarsson, Henrik & Sören Holmberg (2016) Svenska väljare. Stockholm: Wolters Kluwer.

Oscarsson, Henrik (2013) ”Väljarnas valrörelser”. I Nord, Lars & Strömbäck, Jesper [Red] Väljarna, partierna och medierna. Studier av politisk kommunikation under svenska valrörelser. Stockholm: SNS Förlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s