Många sätt att vara höger

Det är svårt att ordvitsa på engelska. Men titeln på Harvarddoktoranden Noam Gidrons doktorsavhandling fungerar: ”Many ways to be right”. Gidron visar att i europeiska flerpartisystem är åsiktsrymden mer mångfacetterad till höger än till vänster. När det gäller grundläggande ideologiska värderingar och sakfrågeåsikter finns det fler sätt att vara höger än vad det finns att vara vänster. Detta är inte något nytt. Nyheten är att det här och nu pågår en politisk strid om vad det innebär att kalla sig höger.

Kampen om högerns själ

Det undgår förstås ingen att ”kampen om högerns själ” just nu utspelar sig framför våra ögon. Även det svenska partilandskapet håller på att genomgå en fundamental omstrukturering. Förändringarna påbörjades under förra mandatperioden 2014-2018 men har accelererat efter Januariavtalet. Hur har då väljarkåren reagerat på de signaler som partierna sänder genom sitt agerande och genom sitt sätt att agera gentemot varandra?

De senast tillgängliga uppgifterna om grundläggande preferensstrukturen i väljarkåren är från sommarens Europaparlamentsvalundersökning, genomförd av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. När vi analyserar hur alla partiväljare betygsätter sitt eget och alla andra partier är det få nyheter på vänstersidan. Rödgröna partiers väljare gillar bäst varandra och vi ser stor stabilitet i de ömsesidiga sympatierna. Nej, det är till höger — bland borgerliga partiers väljare och Sverigedemokraternas väljare — som dramatiken äger rum.

Moderaternas väljare hyser allt svagare sympatier för de liberala partierna. M-väljarna placerade för första gången L och C på en genomsnittsposition lägre än noll på den elvagradiga ogillar-gillarskalan. Istället är KD ohotat andraparti bland M-väljarna. Och Sverigedemokraterna — som totalt sett inte är ett särskilt omtyckt parti — är numera inte längre fullt så ogillat som tidigare. Bland M-väljare är Liberalerna och Centerpartiet fortfarande något mindre ogillat än SD. Bakom genomsnittsbetyg döljer sig som alltid stor variation som förtjänar att titta närmare på. En noggrann analys av vilka M-väljare som tolererar och M-väljare som avfärdar SD är påkallad. Förhoppningsvis går det få loss lite tid för det under våren 2020.

Kristdemokraternas väljare hyser starka ömsesidiga sympatier för Moderaterna. Men här har Sverigedemokraterna under våren 2019 segat sig förbi de forna Alliansvännerna C och L i preferensordningen. SD betygsätts fortfarande under nollstrecket bland KD-väljarna men nu på en klar tredje plats. Det har vi inte sett tidigare. Sverigedemokraterna har för första gången brutit de forna Allianspartiernas preferensordningar.

Sverigedemokraternas väljare har tyckt genuint illa om alla andra partier. Först 2017 lyckades Moderaterna erhålla ett genomsnittsbetyg högre än noll bland SDs väljare. I figuren ovan visar de nya data att två partier når genomsnittsbetyg klart högre än noll. M får omkring +1 i betyg 2019. Men M är inte längre det mest omtyckta andrapartiet bland SD-väljarna. Det är Kristdemokraterna med ett genomsnittligt betyg på ungefär +1,5.

KD väljarna tycker allt mindre illa om SD

Ser vi tillbaka några år har omsorteringen av allmänborgerliga väljare och växande skillnader i synen på Sverigedemokraterna pulvriserat den tidigare borgerliga liberalkonservativa enigheten. Denna utveckling illustreras på ett utomordentligt sätt med hjälp av de nationella SOM-undersökningarna. Vi ser hur antipatierna för Sverigedemokraterna försvagats bland KD- och M-väljare samtidigt som de förstärkts bland L- och C-väljare.

Mest dramatisk är KD-väljarnas resa. År 2009 var KD det alliansparti vars väljare ogillade SD mest, med ett genomsnittsbetyg kring -4 på ogillar-gillarskalan. Tio år senare är antipatierna för SD kraftigt försvagade. KD-väljarna gav SD betyget -0,5 i samband med Europaparlamentsvalet 2019. Det är inte otänkbart att trenden fortsätter. Just nu är höstens stora SOM-undersökning i fält. Snart får vi svar på om SD kravlat sig över noll i betyg bland KD- och M-väljare.

Det är förstås ideologiska vindar, partiideologiska förändringar och, i viss mån, väljarutbyte mellan partierna som ligger bakom förändrade preferensordningar bland väljarna. Gillande och ogillande av partier är en direkt reflektion av ideologiska avstånd mellan partierna. Närmanden och fjärmanden kan därför läsas som ideologiska närmanden och fjärmanden. De förändringar som äger rum just nu kan komma att ha långtgående konsekvenser för samarbetsmönster, regeringsbildningar, regeringsskiften och förd regeringspolitik under lång tid framöver. Man kan ju inte veta säkert förrän efteråt om man upplever ett formativt moment. Det är dock just nu mycket svårt att se en snar återgång till en samlad borgerlighet eller en samlad höger igen.

Framgångar för svensk center-höger har historiskt varit associerade med borgerlig samling mot en gemensam fiende — socialismen — kombinerad med ett slags ”ideologisk produktdifferentiering”. De väljare som identifierat sig som höger har utgjort en elektoral koalition som kunnat härbärgera många ideologiska inriktningar: socialliberala, nyliberala, socialkonservativa, moralkonservativa eller nationalkonservativa. Just nu finns ingen sådan koalition i sikte bland väljarna, ej heller bland de partier som finns till höger. Beroende på hur partieliterna agerar kan det växa fram en ny. Frågan är hur den kommer se ut och vad väljarna kommer att associera med termen ’höger’ när de orienterar sig i det politiska landskapet.

Videotips

Om du vill se fler bilder med spännande resultat och höra mig prata mer om hur det politiska landskapet i Sverige förändras kan du klicka på filmen nedan. Den är från ett seminarium på Institutet för Framtidsstudier från den 18 november 2019. Där presenterade jag skriften ”Partierna. Det nya landskapet” som du kan ladda ned här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s