Konsten att välja parti

Äntligen är projektet att skriva en handbok i konsten att välja parti i hamn! Efter två tidigare försök (2014 och 2018) blev den färdig, precis lagom till riksdagsvalet 2022. Nästa vecka släpps min populärvetenskapliga bok ”Konsten att välja parti. En handbok för dig som tänker rösta i nästa val”. Boken vänder sig till alla som har skäl att fundera över vilka beslutsstrategier som kan användas för att nå fram till beslut om partival den 11 september.

Boken ges ut med benäget stöd från Olle Engkvists stiftelse och donationsfonderna vid Göteborgs universitet. Makadam förlag har gjort ett fantastiskt (och tålmodigt!) arbete med språk och layout. Jag vill passa på att tacka alla vid Valforskningsprogrammet och Statsvetenskapliga institutionen som gjort boken möjlig att skriva.

Boken har fem delar och organiseras efter hur mycket tid och tankekraft du som väljare är beredd att investera i din beslutsprocess: 1) Vad det hela går ut på, 2) Den lätta vägen, 3) Lagom jobbigt, 4) Den hårda vägen och 5) När valet väl är gjort. Tips och råd om olika strategier hämtas både från väljarna själva och från forskningslitteraturen på området val och väljarbeteende. Boken är ett slags inventering av möjliga (och omöjliga!?) beslutsstrategier som använts av väljare eller diskuterats i forskningen. Men den handlar också om grundläggande förutsättningar för den särskilda form av representativ valdemokrati som vi använder oss av, och det finns även en guide i allt det praktiska som hör röstningen till.

Idén med en handbok i konsten att välja parti är förstås inte att moralisera kring lämpliga beslutsregler. Boken är tänkt som en hjärngymnastik. Förhoppningen är att stimulera läsarens egna funderingar och reflektioner om hur hen brukar göra för att komma fram till ett beslut. På valdagen är det viktigt att varje medborgare är suverän och fattar ett självständigt beslut. Det kanske viktigaste rådet är helt enkelt: Tänk själv!

Du kan läsa mer om boken och beställa ett eget exemplar här: https://www.smakprov.se/bok/pocket/konsten-att-valja-parti-en-handbok-for-dig-som-tanker-rosta-i-nasta-val-9789170613920/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s