97% skulle inte rösta på SD

Om det vore riksdagsval idag skulle omkring 97 procent av de svenska väljarna inte lägga sin röst på Sverigedemokraterna utan på något av de andra partierna. Varför det?

Det är nyttigt att ibland vända upp och ned på frågeställningarna. För det börjar bli slut på uppslag när det gäller mediebevakningen av SD och SDs opinionsutveckling. Bevakningen är nästan helt spelorienterad. Kommer dom in i riksdagen? Får dom en vågmästarposition? Hur skall de andra partierna göra då?

Den som följer rapporteringen kan lätt tro att vägen mot ett mer intolerant, slutet, etniskt homogent, främlingsfientligt samhälle med social oro och etnisk-kulturella motsättningar närmast är ödesbestämd. Medan vi pratar om de senaste opinionsmätningarna pågår en politisk strid kring grundläggande värderingar och viktiga samhällsproblem. Eller?

Striden är mycket ojämn. Uppenbarligen är det fortfarande en fullständigt förkrossande majoritet av svenskar som inte ställer sig bakom de verklighetsbeskrivningar, visioner och lösningar som SD presenterar. För en opinionsforskare är den intressanta frågan i sammanhanget följande: Var i allsindar håller den toleranta folkmajoriteten egentligen hus? Varför är det så tyst? När skall alla toleranta medborgare träda fram som väljer att se möjligheterna och inte problemen i globaliseringens och mångkulturalismens utmaningar?

5 kommentarer på “97% skulle inte rösta på SD

 1. Sanningen är väl närmare 2 än 3 procent. Åtminstone om man pratat om de svenska väljare (eftersom ca var femte av dom inte röstar överhuvudtaget).

  Gilla

 2. Nu är ju naturligtvis inte opinionsstöd och riksdagsval detsamma som folkomröstning om migrations/integrationspolitiken. Tittar man på just denna så har Sd ”visioner och lösningar” ett betydligt större stöd. T.ex. enl. SOM-institutets undersökningar så tycker ~50% av befolkningen att det är ett ”bra förslag ta emot färre flyktingar” mot ungefär 25% som tycker det är ett ”dåligt förslag”. Cirka 80% tycker att ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att anpassa sig till svensk kultur och tradition” istället för ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att bevara sin nationella kultur och tradition”, dvs. mer assimilationspolitik än ”mångkultur”: LänkProblemet är snarast det stora demokratiska underskott som råder i dessa frågor.

  Gilla

 3. Bra skrivit av Roger. Sverige är ett avlångt land. Man prioriterar olika saker. Bara för man inte skulle rösta på SD, innebär det inte att man vill ha mångkultur. (korrekt uttryckt vill man inte ha den versionen av mångkultur där vissa specifika grupper får åsidosätta regler pga hänvisning till religion. tex sexualundervisning, delad simundervisning osv). Titta på de delar av Sverige som haft längst kontakt med det mångkulturella Sverige. Skåne. Om Malmös väljare fick bestämma hade SD redan i valet 2006 riksdagsplats. För att inte nämna Landskrona. Se även andra Skånska kommuner. En fundering gör Lidingö till hälften fyllt med människor från Rosengård i Malmö. (Varför inte. Lindingöbor är väl mångkulturella?) vad skulle de säga då? Glömmer aldrig kvinnan från Lidingö som sa något i stil med \”nej, de kan inte bo här de skulle inte må bra av att se hur bra vi har det\”

  Gilla

 4. Som sagt, när det gäller SD:s profilfråga om invandring och integration har partiet ett stöd som är långt större än andelen väljare:\”Sverigedemokraterna är lika mycket nu som tidigare ett enfrågeparti. Det är bara i flykting- och invandrarfrågorna som några väljare alls svarar att Sverigedemokraterna har de bästa idéerna.– Där står socialdemokraterna starkast med folkpartiet på andra plats knappt före Sverigedemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.\”http://www.fokus.se/2008/08/vinglig-fard-mot-makt/Inte illa av ett peststämplat parti som blivit klart negativt särbehandlat i media och haft otroligt svårt att komma ut med sitt budskap:\”Medierna brottas med sin bevakning av Sverigedemokraterna. Beröringsskräck blandas med aktörsiver; tysta ned eller sätt dit.\”http://www.dn.se/opinion/2.1199/nyhetens-kaliber-1.839494

  Gilla

 5. Den toleranta folkmajoriteten såsom du beskriver den tror jag inte finns. Jag tror att långt fler än 2-3% tycker att vi tagit emot för många invandrare samt är skeptiska mot islam. De prioriterar dock inte denna fråga lika högt som exempelvis ekonomin vilket gör att SDs profil som ett parti främts fokuserat på invandringen inte förmår locka dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s